Game On regio Breda: 1400 leerlingen aan de slag met tech

Game On regio Breda: 1400 leerlingen aan de slag met tech

Als je door draaideuren een gebouw binnenloopt, denk je misschien niet direct aan de technologie erachter. In ons dagelijkse leven komen we overal technologie tegen en lijkt het vanzelfsprekend. Maar deuren draaien natuurlijk niet vanzelf. Hiervoor zijn besturingssystemen nodig. Het ontwerpen en produceren van dit soort systemen doet het bedrijf Opera in Made met haar klanten.

“Onbekend maakt onbemind, dus we moeten kinderen laten zien wat er allemaal kan met technologie,” vindt Judith Vermeulen, mede-eigenaar van Opera en initiator van Game On regio Breda. De techniekmanifestatie lijkt dit jaar een nog groter succes te worden dan de vorige editie in Drechtsteden. Ruim 1400 leerlingen van het voortgezet onderwijs gaan op 20 en 21 mei bij 39 bedrijven zelf aan de slag en ervaren hoe leuk technologie is.

“Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met promotie van tech-beroepen”
- Judith Vermeulen, mede-eigenaar van Opera

Ontmoetingsplek scholen en bedrijven

Het groeiende aantal deelnemende bedrijven is goed te verklaren volgens Marco Kirsenstein, Business Development Manager bij FME. “In heel Nederland en dus ook in West-Brabant is er veel vraag naar technisch personeel. Daarnaast zien bedrijven het belang van promotie voor de technologische sector. Op Game On ontmoeten scholen en bedrijven elkaar. We proberen zo de kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven kleiner te maken.”

Zelf aan de slag

Het praktisch bezig zijn met technologie spreekt de kinderen het meeste aan volgens Judith en Marco. Bij ieder bedrijf doen de leerlingen een andere opdracht. Denk aan virtueel lassen, met een onderwaterdrone duiken, kunststofmaskers maken, en door middel van VR robots programmeren. Bij Opera kunnen de leerlingen een deel van een bibberspiraal maken en meedoen aan de grote bibberspiraal-challenge. Ook zijn er meer bedrijven aanwezig uit andere sectoren, zoals de zorg, waarin technologie een steeds grotere rol speelt.

“Docenten ervaren wat technologie is en hoe ze het kunnen gebruiken voor hun eigen les”
- Marco Kirsenstein, Business Development Manager bij FME

Enthousiaste docenten

Game On maakt niet alleen de leerlingen enthousiast over technologie, blijkt uit eerdere edities. Marco: “Ook de docenten ervaren wat technologie is en hoe ze het kunnen gebruiken voor hun eigen les. De docenten zijn enorm enthousiast als ze een opdracht doen of in gesprek gaan met een bedrijf. Het is toch gaaf als je in een geschiedenisles Karel de Groot als hologram tevoorschijn kan toveren?”

Hoe ervaren docenten Game On?

 

Promotie vanaf basisschool

“Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met promotie van tech-beroepen”, vindt Judith. “We geven rondleidingen aan basisscholen, bieden snuffelstages aan VMBO-leerlingen en voor MBO-studenten hebben we een speciaal opleidingstraject. Ook mensen zonder technische achtergrond of met een afstand tot de arbeidsmarkt geven wij een kans.”

Hoe ziet het werk bij Opera eruit?

 

Ervaar tech tijdens de Dutch Technology Week

Game On is een van de ruim 50 events tijdens de Dutch Technology Week. Van 20 t/m 25 mei kun je in heel Nederland tech-activiteiten doen. Ervaar wat je met technologie kan en laat je verwonderen!