Hidden Figures stimuleert toekomst in Science & Tech

Zo’n 2.000 leerlingen en 26 vrouwelijke rolmodellen gingen deze week na afloop van de film Hidden Figures met elkaar in gesprek op initiatief van Robotwise. De film was tijdens de Dutch Technology Week gratis toegankelijk voor leerlingen door heel Nederland. De film gaat over gelijke kansen voor iedereen en vrouwelijke rolmodellen in het STEAM-field (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics).

Het maakt niet uit wie of wat je bent, het gaat erom dat je in jezelf gelooft. Dat je vecht voor wat jij belangrijk vindt en waar je goed in bent. Met deze film wil Robotwise leerlingen stimuleren en enthousiasmeren om zich te verdiepen in Science & Tech.

“Technologie kan je helpen om je doelen te bereiken.” - Grace Galdos, Brand Manager bij SAP

Hidden No More

Tamar Neter, CEO van Robotwise, heeft voor deze film gekozen naar aanleiding van haar 'Hidden No More' reis. Op uitnodiging van de Amerikaanse Ambassade reisde Tamar met 49 andere vrouwen uit 49 andere landen een maand lang door Amerika. Met elkaar onderzochten ze hoe vrouwen als rolmodel kunnen fungeren in het STEAM-field (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics)."

Gelijke kansen

Naar een wc voor kleurlingen, een apart kantoor weggestopt in de kelder en gescheiden in de bus naar je werk. Dat was de realiteit in de jaren 60. De leerlingen vonden de film heftig en mooi. “Het is bizar als iedereen je aankijkt en je afgezonderd wordt. Gelukkig is dit tegenwoordig niet meer het geval”, geven leerlingen van het Zuider Gymnasium in Rotterdam aan. Zij mochten naar deze film, omdat ze zelf aan een ASA missie werken en over een aantal weken een simulatie ruimtevlucht maken. “Door samen te werken, brengen we technologie verder.”

Strijdvaardig

Uiteindelijk kregen de hoofdpersonen in de film door hun strijdvaardigheid de waardering die ze verdienden. “Als vrouw moet je nog steeds iets meer moeite doen om je doel te bereiken”, vertelt Grace Galdos, Brand Manager bij SAP, na afloop van de film. Grace is één van de rolmodellen die deze week met de leerlingen in gesprek gingen. “Als men ziet dat je waardevol bent, wordt je geaccepteerd. Technologie kan je helpen om je doelen te bereiken. Je hebt bijvoorbeeld een groter bereik met social media.” In de film hielp de IBM machine NASA om sneller berekeningen uit te voeren.

“Door samen te werken, brengen we technologie verder” - 3e jaars-leerlingen van het Zuider Gymnasium.

Netwerk

Meer diversiteit in de technologiesector is belangrijk volgens Grace. “Ten eerste zorgt diversiteit voor een grotere poule van tech talenten. En ten tweede hebben verschillende mensen een andere kijk op dingen waardoor het perspectief breder wordt.” Hoe jaag je dan jouw droom na? De gouden tip van Grace: “Bouw een goed netwerk op en vertel iedereen wat jij wilt. Dan gaan er deuren voor je open!”

Hidden Figures film (bron: Wikipedia)

Hidden Figures is een Amerikaanse biografische film uit 2016, geregisseerd door Theodore Melfi. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Margot Lee Shetterly. Genomineerd voor 3 Oscars, waaronder Beste Vrouwelijke Bijrol en Beste Bewerkte Scenario.
De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Afro-Amerikaanse wetenschapsters Katherine Johnson en haar twee collega’s Dorothy Vaughan en Mary Jackson die allen werkten in de West Area Computing Unit van het NASA Langley Research Center. De West Area Computing Unit was een groep die uitsluitend uit vrouwelijke Afro-Amerikaanse wetenschappers bestond en een belangrijk aandeel had in de ruimtewedloop. Dankzij hun berekeningen slaagde de Amerikaanse ruimtevaarder John Glenn er in 1962 als eerste Amerikaan in een baan om de aarde te vliegen.’

Deel dit