Robotstaart helpt ouderen hun evenwicht bewaren

Miljoenen jaren nadat onze voorouders hun staart verloren, heeft een onderzoeksteam van de Japanse Keio University een robot gebouwd die onstabiele ouderen kan helpen hun evenwicht te bewaren.

"Het grijze apparaat van één meter bootst een staart na zoals die van cheeta's en andere dieren die hun evenwicht bewaarden tijdens het rennen en klimmen", aldus het Keio-team. "De staart houdt het evenwicht als een slinger," vertelt Junichi Nabeshima, een afgestudeerde student en onderzoeker aan het Embodied Media Project van de universiteit, hij toont de robotachtige staart die aan zijn middel is bevestigd met een harnas.

Wanneer iemand zijn lichaam beweegt, beweegt de staart in de tegenovergestelde richting.

De robotstaart, die vier kunstmatige spieren en perslucht gebruikt om in acht richtingen te bewegen, blijft voorlopig in het laboratorium, terwijl onderzoekers zoeken naar manieren om het flexibeler te maken, vertelt Nabeshima. Naast het helpen van ouderen om zich te verplaatsen, kijkt het team ook naar industriële toepassingen voor het kunstmatige aanhangsel, zoals een balanshulp voor magazijnmedewerkers die zware ladingen vervoeren.

"Ik denk dat het leuk zou zijn om deze verder ontwikkelde prothetische staart in het dagelijks leven op te nemen, wanneer men een beetje meer hulp zoekt bij het balanceren," aldus Nabeshima.

Deel dit